Norilsk

Deze stad is vrijwel de grootste producent van platinum in de wereld. Hierdoor is het ook vrijwel een van de meest vervuilde steden van Rusland al met al geen plezierige stad om te vertoeven. Voor de productie van katalysatoren zijn de edelmatalen platina, palladium en rhodium nodig. Een groot deel van de wereldproductie van palladium (zo’n 70 %) en een ¼ van de wereldproductie aan platinum wordt geproduceerd in de omgeving van het Siberische Norilsk. Een katalysator bevat gemiddeld 15 gram palladium, waarvoor duizenden tonnen erts moeten worden gedolven en omgesmolten. Niet alleen kost dit proces veel energie (wat in feite bij het energieverbruik van zogenaamde “zuinige” motorvoertuigen moet worden opgeteld), maar komen er ook grote hoeveelheden zwaveldioxiden en andere schadelijke stoffen vrij. De stad Norilsk is boomloos. In de omgeving is zeker 4000 km2 bos aangetast. De gemiddelde levensduur van de mannelijke inwoners is minder dan 50 jaar. De totale zwaveldioxide-uitstoot van het Norilsk-complex is even groot als van Duitsland. Zoals bovenstaand te lezen valt heeft Norilsk de twijfelachtige eer de grootste vervuiler van Rusland te zijn en misschien wel van de hele wereld. Het zou honderden miljoenen Euro’s kosten om het Norilsk-complex aan te passen aan de West-Europese milieu-normen. Dit geld moet vrijwel zeker uit het Westen komen. In 2005 wonen er 131.558 mensen in de stad. 


Stedentrips Rusland :
Moskou en Sint Petersburg

De leukste stedentrips naar Rusland. U kunt bij deze stedentrips naar Moskou en Sint Petersburg zelf kiezen of u de steden individueel wilt verkennen of deel wilt nemen aan een uitgebreid excursie pakket.

Groepsreizen :
Rusland, Moskou en St. Petersburg inclusief excursies

Deze geheel verzorgde reizen bieden u de mogelijkheid om onder begeleiding van deskundige en enthousiaste gidsen nader kennis te maken met de belangrijkste bezienswaardigheden van Rusland.

6-daagse Stedentrip Moskou :
Ontdekking van een bijzondere stad

Ontdek Moskou, de schitterende hoofdstad van Rusland, tijdens deze 6-daagse stedentrip. 3 dagen met indrukwekkende excursies en genoeg vrije tijd om Moskou op eigen houtje te ontdekken.

Riviercruises :
Ontdek Rusland vanaf het water

Voor wie Rusland wil leren kennen zonder gesleep met koffers en vermoeiende verplaatsingen, zijn deze riviercruises de ideale oplossing. U reist comfortabel, veilig en ontspannen.

6-daagse stedentrip Sint Petersburg :
Proef de cultuur

Een bezoek aan Tsarenstad St. Petersburg was nog nooit zo interessant. Een volledig verzorgde stedentrip inclusief 3 dagen excursies naar al het moois dat de stad te bieden heeft.

Treinreizen :
Per spoor door het indrukwekkende Rusland

Reizen door het uitgestrekte Rusland met één van deze beroemde lange afstandstreinen is één van de meest fascinerende manieren om een interessant stuk van de wereld te ontdekken.

Rusland.nl
Handige informatie en tips
 - Anapa
 - Azov
 - Biysk
 - Bor
 - Bratsk
 - Chita
 - Dubna
 - Gukovo
 - Kazan
 - Kharp
 - Khimki
 - Kizhi
 - Koersk
 - Kovrov
 - Kurgan
 - Kyzyl
 - Miass
 - Mirny
 - Murom
 - Omsk
 - Orsk
 - Oryol
 - Penza
 - Perm
 - Pskov
 - Ryazan
 - Samara
 - Sarov
 - Sochi
 - Surgut
 - Syzran
 - Tambov
 - Tomsk
 - Tuapse
 - Tula
 - Tver
 - Ufa
 - Uglich
 - Vyborg

  © Rusland.nl
  Webdesign by Vizualize