Federaal District Verre Oosten

Het Federaal District Verre Oosten is een van de zeven federale districten van Rusland. Het administratieve centrum is Chabarovsk. Het grondgebied beslaat het gehele Russische Verre Oosten. Het district beslaat 36,6% van Rusland en is daarmee het grootste federale district. Het district grenst binnen Rusland alleen aan het Siberisch Federaal District. Het district heeft verder landgrenzen met China en Noord-Korea en zeegrenzen met de Verenigde Staten (Alaska) en Japan. De volgende eilanden(groepen) maken deel uit van het district: Bereneilanden, Koerilen, Komandorski-eilanden, Nieuw-Siberische eilanden, Sachalin
Wrangel-eiland. Het district grenst aan de volgende wateren: Arctische Oceaan,
Beringstraat, Beringzee, Grote Oceaan, Laptevzee, Oost-Siberische Zee, Tsjoektsjenzee, Zee van Ochotsk.

Sacha (Sakha)
Sacha, ook wel Jakoetië genoemd, is een autonome republiek in de Russische Federatie. Het is verreweg het grootste deelgebied ter wereld. Het is ongeveer even groot als India en groter dan bijvoorbeeld Argentinië, Groenland en Kazachstan. Het eerstvolgende deelgebied qua grootte van de wereld is West-Australië. De Evenki spraken over de Sacha als "Yako". Deze naam werd overgenomen door de Russen, toen ze in het begin van de 17de eeuw in de regio aankwamen. Tygyn, 'prins' van de Khangalasski Jakoeten, verschafte hun een territorium voor Russische kolonisatie. De Lenskiy Ostrog (Fort Lenski), de latere stad Jakoetsk, werd gesticht door de Kozak Pyotr Beketov op 25 september 1632. In augustus 1638 vormde de regering in Moskou een nieuwe administratieve eenheid, gehuisvest in Lenskiy Ostrog. Het fort groeide daarna gestaag uit tot een echte stad. In 1922 werd het 'Jakolskaja land' uitgeroepen tot Jakoets Autonome Sovjet Republiek. Na de val van de Sovjetunie veranderde in 1992 de naam in Sacha (Jakoetië). Het bleef bovendien een autonome republiek. Eind 2002 werd hier de zogenoemde Yukagir-mammoet gevonden.

Geografische positie: Sacha kan van noord naar zuid onderverdeeld worden in drie grote vegetatie-zones. Ongeveer 40% van Sacha ligt boven de poolcirkel en is bedekt met permafrost. Dat beperkt de groei van bomen in dit gebied. Arctische en subarctische toendra bepalen het aangezicht van de middelste zone, waar diverse soorten mos als groene tapijten groeien. Het is het favoriete voedsel van de rendier. In het zuidelijke deel van de toendra-zone groeien Siberische dwerg-pijnbomen en lariksen langs de rivieren. Verder naar het zuiden ligt een enorm taiga bos-gebied. Lariksen domineren in het noorden, in het zuiden verschijnen sparren en pijnbomen. Taiga bossen bedekken ongeveer 47% van Jakoetië, waarvan 90% uit lariks bestaat. Jakoetië's grootste gebergte, het Verchojansk gebergte, loopt parallel ten oosten van de rivier Lena. Het vormt daarmee een grote boog die bij de Zee van Ochotsk begint en eindigt in de Arctische Oceaan. Vanuit dit gebergte vloeien talloze kleine rivieren in de noordwaarts stromende Lena. Het Tsjerki gebergte ligt oostelijker en heeft de hoogste bergtop in Jakoetië, Pobeda (5.147 m). Nog verder naar het oosten liggen de goud-rijke Kolyma bergen, die helemaal tot Tsjoekotka lopen.Sacha ligt in het noorden aan de Laptevzee, de koudste en ijzigste zee op het noordelijk halfrond. Deze zee is 9-10 maanden per jaar met ijs bedekt.

Economie: Sacha is rijk bezaaid met ruwe grondstoffen. Het aardoppervlak bevat grote hoeveelheden aan olie, gas, steenkool, diamanten, goud en zilver. De aanwezige industrie -met name de mijnbouw- genereert 43% van het bruto nationaal product. De economie is vooral gericht op de productie van diamant, goud en tin. 99% van alle Russische diamanten worden gedolven in Sacha. De inheemse bevolking staat bekend als jagers, vissers en rendier-herders. Vracht wordt vooral over water vervoerd. Er zijn zes rivieren en twee zeehavens. Mensen verplaatsen zich meest met het vliegtuig. Het vliegveld van Jakoetsk heeft een internationale terminal.

Tijd: + 9,00 GMT

Steden: Yakutsk( Jakoets) (209,500), Neryungri (69.100), Mirny (34.400), Lensk (27.500), Aldan (21.500), Udachny (17.500), Tommot (11.600), Nyurba (12.000) Pokrovsk (<10.000), Olyokminsk (<10.000), Viluysk (<10.000), Srednekolymsk (<10.000), Verkhoyansk (<10.000).

Primorski
Primorski is een kraj in de Russische Federatie. Primorski betekent maritiem in het Russisch, vandaar dat het soms Maritieme Provincie genoemd wordt. Het is het meest zuidoostelijks gelegen regio in het Russische Verre Oosten. Primorski ligt aan de Japanse zee en grenst aan China, Noord-Korea, en de kraj Chabarovsk.

Geografische positie: Het grondgebied van Primorsky is gelegen in het extreme zuidoosten van Rusland. Het gebied omvat 25 districten, 12 steden en 46 regelingen. Het grootste deel van de kraj is bergachtig, bijna 80% van de oppervlakte bestaat uit bos. De gemiddelde hoogte is ongeveer 500 m. Sikhote-Alin is een gebergte, dat door bijna de gehele kraj loopt. De bergen worden doorsneden door smalle en diepe valleien van rivieren en grote beken, zoals de Partizanskaja, Kiyevka, Zerkalnaja, Tsjerjomoekhovaja, Jedinka, Samarga, Bikin, en de Bolshaja Oessoerka. De meeste rivieren hebben rotsachtige bodems en kristalhelder water. De grootste rivier is de Oessoeri met een lengte van 903 km. Hij ontspringt 20 km ten oosten van de berg Oblatsnaja. De enorme Prichankaiskaja-vlakte strekt zich uit in het westen en zuidwesten van Primorje, bedekt met bossen. Hier ligt ook het Chanka-meer, de grootste in het Russische Verre Oosten.

Tijd: + 10,00 GMT

Klimaat: Het klimaat is matig moesson. De gemiddelde temperatuur in Januari is van-12C bij de kust, omhoog tot -27C op continentale gebieden. De zomer is warm, regenachtig. De gemiddelde temperatuur in Juli is + 14C + 21C. De neerslagmiddelen zijn 600 - 900 mm per jaar. Aan het eind van de zomer en in de herfst zijn tyfoons frequent.

Economie: vis industrie: vissen, zeevruchten, vissen ingeblikt voedsel. vliegtuigen bouw, scheepsbouw en schipreparatie. Hout en de houtverwerkingsindustrie: bedrijfs hout, zaag-hout, triplex, meubilair. Non-ferro metallurgie: lood, concentraten, goud, zilver. Chemie: borium producten, zwavelachtig zuur. Primorski is het financieel centrum van het Russische Verre Oosten. Er zijn meer dan 100 banken. Verder zijn er geldwisselkantoren en een aandelenbeurzen. Zijn gunstige ligging aan de Pacific geeft de krai een economisch voordeel boven de andere Russische oostelijke regio’s. Er wordt veel gehandeld in zeevoedsel, houtproducten, en gewapend metaal. Belangrijkste handelspartners zijn Japan, China, en Korea. In het compacte gebied van Primorski is veel infrastructuur aanwezig. De spoorweg-dichtheid is twee keer zo groot als het Russische gemiddelde. Er zijn spoorverbindingen met China en Noord-Korea. Vladivostok, het oostelijke eindpunt van de Transsiberische spoorlijn, werd als havenstad voorbijgestreefd door de containerterminals van het nabij gelegen Nachodka-Vostotsni. 80% van de Russische scheepsvaart in het oosten is gevestigd in Primorski. Alle belangrijke havens in de kraj zijn tegenwoordig open voor de internationale scheepsvaart. Primorski is rijk aan metaalertsen: steenkool, tin, wolfraam, boor, vloeispaat, lood, zink, zilver, goud o ok gesteente wordt veel gedolven, onder andere: graniet, marmer, klei (voor de baksteen-productie), porselein.

Steden: Vladivostok (691,800), Ussuriysk (177,800), Nakhodka (189,300), Artyom (135.700), Arsenev (64.800), spassk-Dalny (55.300), Partizansk (47.100), Dalnegorsk (45.800), Lesozavodsk (45.500), Bolshoy Kamen (40.500), Dalnerechensk (33.100), Fokino (25.700).

Chabarovsk(Khabarovsk)
De kraj Chabarovsk is een van de krajs in de Russische Federatie. Chabarovsk ligt grotendeels in het lagere stroomgebied van de Amoer, maar omvat ook een groot bergachtig gebied langs de kust met de Zee van Ochotsk. De hoofdstad heet ook Chabarovsk.

Geografische positie: Het grondgebied Khabarovsk is gelegen in het Verre Oosten. Het gebied omvat 17 gebieden, 7 steden en 29 stedelijke dorpen. De belangrijkste rivieren - Amur, Bureya, Tunguska, Goryun, Amgun, Ussuri, Anuy, Gur. Chabarovsk grenst in het noorden aan de oblast Magadan, in het westen aan Sacha en Oblast Amoer, en in het zuiden aan China en Kraj Primorski. De Zee van Ochotsk ligt in het oosten. De vegetatie bestaat uit taiga en toendra in het noorden, moerassige wouden in de centrale laagvlakte, en weelderige bossen in het zuiden.

Economie: De belangrijkste sectoren zijn houtbewerking en visserij, samen met de metallurgie in de grote steden, ofschoon de eigen minerale bronnen slecht worden benut. Komsomolsk aan de Amoer is het ijzer en staal-centrum van het Verre Oosten; een pijpleiding uit Sachalin bevoorraadt de petroleum-raffinaderijen in de stad Chabarovsk. In de Amoer-laagvlakte wordt verder tarwe en soja-bonen geteeld. De hoofdstad Chabarovsk ligt op het punt waar de Transsiberische spoorlijn de rivier Amoer kruist.

Tijd: + 10,00 GMT

Steden: Khabarovsk (582,700), Komsomol (281.000), nikolaevsk-Na-Amure (31.100), Sovetskaya Gavan (30.900), Bikin (18.100), Vyazemskiy (17.500).

Amoer (Amur)

De Oblast ligt in het federale district Verre Oosten aan de Chinese grens. De grens wordt gevormd door de river Amoer. De belangrijkste zijrivieren zijn de Zeja en de Boereja. Het Stanovojgebergte vormt de grens met de republiek Sacha. De meerderheid van de bevolking zijn Russen en andere Slavische volkeren. De oorspronkelijke Siberische volkeren zijn getalsmatig nauwelijks van belang. De grootste groep zijn de Evenki met 0,2%. Tegenwoordig trekken steeds meer Chinezen het gebied binnen om zich er te vestigen. De Russische kolonisatie van het gebied begon in de 17de eeuw, maar de grote aantallen kolonisten kwamen pas in de 19de eeuw. De huidige hoofdstad Blagovesjtsjensk werd in 1858 gesticht. In de lente van 1969 kwam het hier bijna tot een oorlog met China na jaren van het uiteengroeien van de ideologieën van de Russen en Mao en de ontwikkeling van kernwapens door China in 1964. Het conflict draaide om het eiland Damanskyj (Chinees: Chenpao). Bij eerdere ontmoetingen tussen de Chinezen en Russen was de rivier de Oessoeri als grens aangegeven, maar er was niet aangegeven wat met eilanden binnen de rivier zou moeten gebeuren. Het bleef bij een korte hevige grensoorlog, waarbij aan beide zijden vele doden vielen. Door bemiddeling van Ho Chi Minh vanaf zijn sterfbed kwam het niet tot verdere escalatie. De oorlog is bekend als het Amoerconflict. Het eiland werd in de jaren negentig in het kader van betere verhoudingen uiteindelijk toch aan China gegeven.

Geografische positie:. Amur is gelegen in het zuiden van het Verre Oosten. Het gebied omvat 20 gebieden, 9 steden en 27 stedelijke dorpen. Het grenst aan de republiek Sakha, de gebieden van Khabarovsk en van Tchita, autonome oblast Evrey en China. De belangrijkste rivieren - Amur, Zeya, Bureya, Olyokma, Uda.

Tijd: + 9,00 GMT

Klimaat: Het klimaat is onder invloed van moessons. De winter is koud, dor, weinig sneeuw en wolkeloos. Gemiddelde temperatuur in Januari van -24°C (in Zuiden) tot -34°C (in het Noorden). Hete zomer, regenachtig. Gemiddelde temperatuur in Juli van + 18°C tot + 21°C. Gemiddelde jaarlijkse neerslag van 850 mm.

Economie: Leidende industrieën - mijnbouw (goud, steenkool), (de opheffende kraanindustrie, mijnbouwmateriaal), de chemische industrie. Zeyskaya en krachtcentrales Raychikhinskaya. industriële centra - Blagoveshchensk, Raychikhinsk, Belogorsk, Svobodny, Zeya, Schimanovsk, Tynda.

Vervoer: - spoorweg (TransSib en boomstam-spoorwegen Baikal-Amur); - auto- rivier (op de rivieren Amur, Zeya, Bureya), vliegtuig.

Steden: Blagoveshchensk (248,800), Belogorsk (79.200), Svobodny (76.700), Tynda (49.000), Zeya (38.700), Raychikhinsk (29.500), Schimanovsk (26.100), Zavitinsk (19.300), Skovorodino (13.600).

Kamtsjatka (Kamchatka)
Kamtsjatka is een oblast van de Russische Federatie.De naam Kamtsjatka wordt ook gebruikt voor het gelijknamige schiereiland. De bevolking bestaat uit ongeveer 320.000 mensen en is sterk aan het dalen. Ze bestaat voornamelijk uit Russen. De grootste minderheid is Korjak. De 13.000 Korjakken wonen vooral in het autonome district Korjakië in het noorden van Kamtsjatka. De meeste bewoners leven in het administratieve centrum Petropavlovsk-Kamtsjatski. Werkgelegenheid wordt vooral verschaft door de visserij, houtkap, toerisme (een groeiende industrie) en het leger. Er is nog steeds een grote militaire aanwezigheid op het schiereiland. Rusland claimde het Kamtsjatka Schiereiland in de 17de eeuw. Diverse Russische ontdekkingsreizigers waaronder Ivan Kamtsjaty, Simon Dezjnev en de Kozak Ivan Rubetz maakten reizen naar het gebied en keerden terug met verhalen over een land van vuur, rijk aan vis en bont. Petropavlovsk werd tijdens de Russisch-Japanse Oorlog in 1905 gebombardeerd door twee Japanse oorlogsschepen. De stad werd opnieuw verlaten als onverdedigbaar. De Japanners verlieten het schiereiland uiteindelijk in 1927. De Tweede Wereldoorlog had nauwelijks invloed op Kamtsjatka, behalve dat het als vertrekpunt werd gebruikt voor de verovering van de Koerilen in 1945. Na de oorlog werd Kamtsjatka uitgeroepen tot militaire zone, en bleef voor gewone Russen verboden gebied tot 1989. Een jaar later werd het gebied ook opengesteld voor buitenlanders.

Geografische positie: Kamchatka is gelegen bij het schiereiland van Kamchatka. Het gebied omvat 11 gebieden, 4 steden en 9 stedelijke dorpen. Het grenst aan de autonome okrug Koryakskiy en het gebied Sakhalin. De belangrijkste rivieren - Kamchatka, Avacha, Bolshaya.

Tijd: + 12,00 GMT

Klimaat: Het klimaat is koud en vochtig.

Steden: Petropavlovsk-Kamchatskiy (234,200), Yelizovo (39.300), Viluchinsk (37.000), Klyutschi (<10.000).

Magadan
De Oblast Magadan is een oblast van Rusland. De oblast ligt in het oosten van Rusland en omvat een deel van het Oost-Siberisch Bergland, waaronder het Kolymagebergte. De oblast is erg dun bevolkt en meer dan de helft van de bewoners woont in de gelijknamige hoofdstad Magadan. De Russische bewoning van het gebied begon in de 17de eeuw. Gedurende het Sovjettijdperk waren delen van de regio als 'goelag' in gebruik. De stad Magadan is gesticht in 1939 ten behoeve van de dwangarbeiders in de mijnen. De belangrijkste bron van inkomsten vormt nog steeds de mijnbouw; goud, zilver en tin zijn belangrijke delfstoffen. Ook de visserij is economisch van belang. Op 18 oktober 2001 werd de toenmalige gouverneur van Magadan, Valentin Tsvetkov, in Moskou vermoord.

Tijd: + 11,00 GMT

Steden: Magadan (122.000), Susuman (<10.000).

Sachalin (Sakhalin)
Sachalin is een oblast in de Russische Federatie. Het bestaat uit de eilanden van Sachalin en de Koerilen. De regio heeft een oppervlakte van 85.350 km2 en een bevolking van iets meer dan 500.000 mensen. Hoofdstad en grootste stad is Joezjno-Sachalinsk met circa 170.000 inwoners. Met name in het noorden van Sachalin wordt aardolie en aardgas gewonnen. Andere belangrijke bronnen van inkomsten zijn de visserij en de houtindustrie. De eilanden, die pas in de 19de eeuw door Rusland geannexeerd werden, waren lange tijd betwist gebied tussen Rusland en Japan. Tot de nederlaag in de Tweede Wereldoorlog controleerde Japan het zuidelijk deel van het eiland Sachalin. Dit gebied en enkele nabij liggende eilanden vormden samen de Japanse prefectuur Karafuto (Krafto in Ainu). Joezjno-Sachalinsk was daarvan de hoofdstad onder de Japanse naam Toyohara. In de prefectuur werd Ainu gesproken in plaats van Japans. In 1951 zag Japan bij het Verdrag van San Francisco van verdere claims op Karafuto af. Op Japanse kaarten wordt het gebied echter nog als "niemandsland" aangegeven.

Tijd: + 10,00 GMT

Steden: aleksandrovsk-Sakhalinskiy (15.000), Uglegorsk (15.700), Gornozavodsk (15.600), Dolinsk (14.000), Shakhtyorsk (11.600), Makarov (<10.000), Aniva (<10.000), Tomari (<10.000), Chekhov (<10.000), Krasnogorsk (<10.000), severo-Kurilsk (<10.000), Kuril's van yuzhno-Sakhalinsk (174,700), Kholmsk (38.200), Korsakov (34.300), Okha (27.200), Poronaysk (21.800), Nevel (20.600).

Evrey (Joodse Autonome Oblast)
De Joodse Autonome Oblast vroeger de ’’Joodse Autonome Republiek’’, is de enige overgebleven autonome oblast, ligt in het Russische Verre Oosten en grenst in het zuiden aan China, in het noordwesten aan Oblast Amoer en in het noorden en oosten aan Kraj Chabarovsk. Voor 1934 maakte het gebied deel uit van kraj Chabarovsk. Sinds 7 mei 1934 is het een autonome oblast. De geschiedenis van het Joods Autonoom Oblast kan grofweg worden opgedeeld in 3 perioden. De eerste periode kende een sterke mate van isolatie en duurde vanaf de prehistorie tot aan de vestiging van de Russen in de 17de eeuw. Gedurende deze perioden was er eigenlijk alleen sprake van bewoning langs de rivieren door (afstammelingen van) Paleoaziaten en Toengoes al werd het gebied wel beschouwd als onderdeel van verschillende rijken. De ontwikkeling van het relatief onherbergzame gebied gebeurde tijdens de tweede periode toen zich er veel Kozakken en andere Russen vestigden en waarin de Transsiberische spoorlijn werd aangelegd naar Vladivostok. Deze periode eindigde in de jaren '20 van de 20ste eeuw toen door Stalin de Joodse staat werd opgericht. Vanaf dan is het gebied een apart autonoom Joods gebied binnen Rusland, al is na de oprichting van de staat Israël een groot deel van de Joodse bevolking weggetrokken en is het tegenwoordig in de praktijk meer een gewone oblast (provincie) met een kleine Joodse minderheid. Het administratieve centrum is Birobidzjan. Deze naam wordt ook vaak gebruikt als aanduiding voor de Joodse Autonome Oblast.

Geografische positie: het gebied worden opgedeeld in 2 regio's: Het westen en noordwesten vormt een bergregio met als belangrijkste bergrug het Khingan-Burgeyagebergte. Andere gebergtes in deze regio zijn de Maly-Khingan, Sutara, Pompeevsky en Shuki-Poktoi. Het overige gedeelte van het gebied, het oosten en het zuidoosten, is een vrij vlak gebied, wat deel uitmaakt van de Centrale Amoer-laagvlakte.In de Centrale Amoer-vlakte bevinden zich 4 onderscheidbare ecosystemen; de Amoer- of Mansjoerijnse gemengde en bladverliezende bossen, de Ochotsk-Kamtsjatkaanse spar-taiga bossen, de Oost-Siberische of Angara lichte conifeer taigabossen en de Dahuriaans-Mongoolse steppe. De belangrijkste rivieren binnen het gebied zijn de Bira en de Bidzjan, die beiden in het het noordelijke berggebied ontspringen en in het zuiden van de oblast uitmonden in de rivier de Amoer die tevens de westelijke en zuidelijke grens van deze en andere Russische deelgebieden vormt met de Volksrepubliek China. Een vierde belangrijke rivier is de Toengoesjka, die ook in het noordelijk berggebied ontspringt, maar via de noordgrens in de Amoerrivier stroomt.

Klimaat:Het klimaat in het gebied is vrij mild en vergelijkbaar met die in de aangrenzende oblast Amoer. Het klimaat wordt gekenmerkt door warme en vochtige zomers onder de invloed van de Oost-Aziatische moessons. Meer dan 75% van de neerslag valt in de zomer. De gemiddelde temperatuur is 18 tot 21°C in juli. De winters zijn juist weer erg koud, droog en winderig door hoge luchtdrukgebieden boven Siberië. De temperaturen lopen dan uiteen van -5 tot -40°C.

Economie: mijnbouwindustrie: goud, tin, ijzer, steenkool, bruinkool en grafiet
houtverwerking lichte industrie (vooral textiel en voedselverwerking).
Vooral de mijnbouw en de houtverwerking zorgen voor veel schade aan het milieu. De mijnbouw is bovendien vaak sterk onrendabel doordat machines en methoden verouderd zijn. Alle sectoren van de economie in de oblast kampen met lagere productiecijfers. Bedrijven kampen met achterblijvende leveranties van materialen uit het westen van Rusland en kunnen de competitie met andere Russische en met name Chinese bedrijven niet meer aan. De visserij in de rivieren wordt steeds onrendabeler doordat er opwaarts van de belangrijkste rivier de Amoer veel wordt gevist door zowel Russen als Chinezen en doordat het water in toenemende mate vervuild raakt door illegale lozingen van goudmijnen in rivieren die op de Amoerrivier afwateren. Chinese bedrijven hebben interesse getoond in de exploitatie van de bossen in het gebied. Hiervoor is door de overheid van de oblast een contract getekend voor samenwerking voor lange tijd met de Chinese provincie Heilongjiang en zijn inmiddels een aantal vergunningen verstrekt aan Chinese bedrijven en Russische bedrijven met Chinees kapitaal. Overigens is China al sinds langere tijd de belangrijkste handelspartner van de oblast. De belangrijkste transportverbinding is de Transsiberische spoorlijn, die door Birobidzjan loopt en het gebied verbindt met andere grote Russische steden als Moskou, Novosibirsk en Chabarovsk. De landbouw vind plaats op de vruchtbare Chernozembodem in het zuiden en zuidoosten van de oblast en beslaat ongeveer 15% van de oppervlakte. Het milde klimaat zorgt ervoor dat er relatief gezien meer landbouwmogelijkheden zijn dan in de rest van het Russische Verre Oosten. De belangrijkste landbouwproducten zijn maïs, graan, sojabonen, aardappelen, groentes, vlees- en melkvee. De landbouw is na het Sovjet-tijdperk van kolchozen en sovchozen omgevormd naar particuliere boerderijen. De productie is echter de laatste tijd gedaald.
Tijd: + 10,00 GMT

Steden: Birobidzjan (78) Obluchye (11.3)

Korjakië (Koryakskiy)
Korjakië is een autonoom district binnen de oblast Kamtsjatka in de Russische Federatie. Het heeft de op een na kleinste bevolking van alle Russische deelgebieden met slechts 25.157 bewoners. Toch is het district liefst 301.500 km² groot. Het administratieve centrum is Palana.

Geografische positie: Autonome okrug Koryakskiy wordt is gelegen in het noordendeel van het schiereiland van Kamchatka. Het gebied omvat 4 gebieden en 2 stedelijke dorpen. Grenzen op autonome okrug Chukotka, de gebieden van Magadan en van Kamchatka. De belangrijkste rivier - Penzhina.

Tijd: + 12,00 GMT

Tsjoekotka (Chukotskiy)

Tsjoekotka Autonoom District is de meest noordoostelijk gelegen regio van Rusland, gelegen aan de kust van de Beringzee. Hoofdstad is Anadyr. Tsjoekotka was vroeger een autonome regio binnen de oblast Magadan, maar verklaarde zich onafhankelijk van Magadan in 1991. Deze zet werd later goedgekeurd door het Russisch Constitutioneel Hof in 1993.

Economie: Er zijn grote voorraden olie, aardgas, steenkool, goud en wolfraam aanwezig, die langzaam ontgonnen worden. In de jaren 90 was er een inzakking in de vraag naar delfstoffen, omdat de grootste afnemer, de Russische militaire industrie, een enorme daling doormaakte door een gebrek aan federale middelen. Het grootste deel van de plattelandsbevolking leeft echter vooral van de rendier-houderij, jacht en visserij. In de grotere plaatsen werkt men onder andere in de mijnbouw, administratie, constructie, cultuur, onderwijs, medische zorg.
Bij Bilibino staat een kleine kerncentrale (de enige in het Russische Verre Oosten) die in 2007 waarschijnlijk wordt gesloten. Als vervanging is een serie drijvende kernreactoren voorzien voor de kust van Tsjoekotka. De eerste twee reactoren moeten gereed komen bij Pevek in 2006 (door vertraging in verband met financiële problemen). Dit is een nieuw type kerncentrale, ontwikkeld door Minatom en wordt met argusogen bekeken door bijvoorbeeld de Verenigde Staten en natuurbeschermingsorganisaties in verband met de impact van een mogelijke nucleaire ramp op het kwetsbare ecosysteem van de Arctische Oceaan. De drijvende kerncentrales moeten de afgelegen havens en mijnbouwlocaties van stroom voorzien.

Geografische positie: Autonome okrug Chukotskiy is gelegen in het noordoostelijke deel van Rusland. Het gebied omvat 8 gebieden, 3 steden en 15 stedelijke dorpen. Het grenst aan de autonome okrug Koryakskiy, gebied Magadan en de republiek Sakha. De belangrijkste rivieren - Anadyr, Velikaya, Amguema, Omolon. Tsjoekotka is een sterk bergachtig gebied. Het grootste gebergte is het Anadyrgebergte. De belangrijkste rivieren zijn de Anadyr, die naar de baai van Anadyr stroomt, Grote en Kleine Anyui en de Omolon die afwateren op de Kolymarivier in Sacha. De grootste meren zijn het Krasnoemeer en, in centraal-Tsjoekotka, het Elgygytgyn-meer. Dit laatste meer is een belangrijke plek voor wetenschappelijk onderzoek van de klimaatveranderingen. De naar het noorden stromende oceaanstroom voor de kust van kaap Navarin voert veel voedingsstoffen mee, die zorgen voor de groei van enorme hoeveelheden Fytoplankton en Zoöplankton, waarmee het een van de grootste productiegebieden voor deze soorten ter wereld is. Tsjoekotka bestaat voor een groot deel uit Toendra (arctische toendra, subarctische toendra en toendrabos) en voor een gedeelte uit boreale bossen. Grote delen van Tsjoekotka zijn begroeid met lage begroeiing zoals mossen, korstmossen en struikbegroeiing, net als in West-Alaska. Rond de Anadyrbaai groeien uitegstrekte oeverbossen. De toendrabossen groeien vooral in de laaglanden van het westen van Tsjoekotka en bestaan vooral uit Dahuriaanse Lariksen (Larix gmelini), wilgen en populieren. Ook in het zuiden groeit bos, maar dit zijn meest lagere bomen van maximaal 4-5 meter hoog. De hoge boreale wouden liggen vooral in de valleien van de Omolon en Grote Anyui rivieren.

Tijd: + 11,00 GMT

Klimaat: Het klimaat van Tsjoekotka wordt grotendeels bepaald door de ligging aan drie verschillende zeeën: de Beringzee (Grote Oceaan) in het oosten en de Oost-Siberische zee en de Tsjoektsjenzee (Arctische Oceaan) in het noorden. Het weer wordt hierdoor gekenmerkt door koude noordelijke winden, die snel kunnen omslaan in natte zuidelijke winden. Ook komen orkanen veel voor. Kaap Navarin kent het hoogste aantal orkanen en stormen van Rusland. In de kustgebieden is het erg winderig. De neerslag is erg laag en ligt tussen de 200 en 400 mm per jaar. Het grootste deel van het jaar zijn de zeeën rondom Tsjoekotka bevroren. Het groeiseizoen in Tsjoekotka is vanzelfsprekend erg kort. Het groeiseizoen duurt slechts 80-100 dagen per jaar.

De temperaturen varieren van -15 tot -35°C in januari en van 5 tot 14°C in juli.

Steden: Anadyr (14.000), Bilibino (<10.000), Pevek (<10.000).


Stedentrips Rusland :
Moskou en Sint Petersburg

De leukste stedentrips naar Rusland. U kunt bij deze stedentrips naar Moskou en Sint Petersburg zelf kiezen of u de steden individueel wilt verkennen of deel wilt nemen aan een uitgebreid excursie pakket.

Groepsreizen :
Rusland, Moskou en St. Petersburg inclusief excursies

Deze geheel verzorgde reizen bieden u de mogelijkheid om onder begeleiding van deskundige en enthousiaste gidsen nader kennis te maken met de belangrijkste bezienswaardigheden van Rusland.

6-daagse Stedentrip Moskou :
Ontdekking van een bijzondere stad

Ontdek Moskou, de schitterende hoofdstad van Rusland, tijdens deze 6-daagse stedentrip. 3 dagen met indrukwekkende excursies en genoeg vrije tijd om Moskou op eigen houtje te ontdekken.

Riviercruises :
Ontdek Rusland vanaf het water

Voor wie Rusland wil leren kennen zonder gesleep met koffers en vermoeiende verplaatsingen, zijn deze riviercruises de ideale oplossing. U reist comfortabel, veilig en ontspannen.

6-daagse stedentrip Sint Petersburg :
Proef de cultuur

Een bezoek aan Tsarenstad St. Petersburg was nog nooit zo interessant. Een volledig verzorgde stedentrip inclusief 3 dagen excursies naar al het moois dat de stad te bieden heeft.

Treinreizen :
Per spoor door het indrukwekkende Rusland

Reizen door het uitgestrekte Rusland met één van deze beroemde lange afstandstreinen is één van de meest fascinerende manieren om een interessant stuk van de wereld te ontdekken.