Kostomuksha

Deze stad ligt in Karelia, te midden de bossen en meren, 500 à 600 km ten Noorden van Sint-Petersburg, amper 10 km van de Finse grens. Ongeveer op het midden van de oostgrens van Finland. Door een abnormaal grote magnetische afwijking bij het vanuit de lucht in kaart brengen van het grensgebied, in 1946, werd de interesse van de geologen gewekt. Verder onderzoek naar de aanwezigheid van ertsen in de ondergrond, in de jaren 50 en 70, bevestigde de aanwezigheid van een ijzervoorraad, geschat op 1000 miljoen ton. Uiteindelijk werd in 1977 Kostomuksha letterlijk uit de grond gestampt. Een Fins bedrijf nam de bouw van de stad op zich, terwijl de Russen de mijn opzetten. Een open mijn wel te verstaan, waarvan de eerste 'schop' erts in 1979 boven kwam. Vandaag een zogeheten joint-stock-company (n.v.-achtige opzet), zorgt "Karelski Okatish" (Pellets of Karelia, 'pellets' zijn kleine ijzerbolletjes met een concentraat van bijna 70% ijzer) voor ongeveer 25% van de Russische ijzerproductie en 32% van de Russische ijzerexport. De stad is naar Russische normen erg aangenaam. Al is het dan eerder omwille van de berken en sparren die zich niet laten overweldigen door de betonnen constructies. Appartementsblokken van 7, 8 of 9 verdiepingen hoog. Na overleg strategisch geplaatst om de 'stad' een zo gezellig mogelijke schijn te geven. Hier is niets natuurlijk aan het straatbeeld. De stad heeft in de loop van de opeenvolgende vijfjarenplannen ook haar vooruitgang geboekt. Zo vermeldt het geschiedenisboek van de stad met enige fierheid de opening van de polykliniek (1979), het oprichten van een vakvereniging (1974, met 86% van de werknemers als lid), de eerste bibliotheek (1975), het "Museum van de Arbeid" (1981), het opstarten van allerlei sociale organisaties ; het Huis van Cultuur "Vriendschap" met een folkgroep, dansgroep, kinder-ensemble, veteranenkoor,... (Vijf van de lokale amateurverenigingen werden in de loop der jaren bekroond met de titel "Groep van het Volk" !), een sportcomplex, winkels en café's, toeristencentrum "Hoefijzer", forelkwekerij,... Een christelijk-orthodoxe kerk werd pas in 1995 gebouwd. Regionaal TV-station "Cinema" ging van start in 1991. 


Stedentrips Rusland :
Moskou en Sint Petersburg

De leukste stedentrips naar Rusland. U kunt bij deze stedentrips naar Moskou en Sint Petersburg zelf kiezen of u de steden individueel wilt verkennen of deel wilt nemen aan een uitgebreid excursie pakket.

Groepsreizen :
Rusland, Moskou en St. Petersburg inclusief excursies

Deze geheel verzorgde reizen bieden u de mogelijkheid om onder begeleiding van deskundige en enthousiaste gidsen nader kennis te maken met de belangrijkste bezienswaardigheden van Rusland.

6-daagse Stedentrip Moskou :
Ontdekking van een bijzondere stad

Ontdek Moskou, de schitterende hoofdstad van Rusland, tijdens deze 6-daagse stedentrip. 3 dagen met indrukwekkende excursies en genoeg vrije tijd om Moskou op eigen houtje te ontdekken.

Riviercruises :
Ontdek Rusland vanaf het water

Voor wie Rusland wil leren kennen zonder gesleep met koffers en vermoeiende verplaatsingen, zijn deze riviercruises de ideale oplossing. U reist comfortabel, veilig en ontspannen.

6-daagse stedentrip Sint Petersburg :
Proef de cultuur

Een bezoek aan Tsarenstad St. Petersburg was nog nooit zo interessant. Een volledig verzorgde stedentrip inclusief 3 dagen excursies naar al het moois dat de stad te bieden heeft.

Treinreizen :
Per spoor door het indrukwekkende Rusland

Reizen door het uitgestrekte Rusland met één van deze beroemde lange afstandstreinen is één van de meest fascinerende manieren om een interessant stuk van de wereld te ontdekken.

Rusland.nl
Handige informatie en tips
 - Anapa
 - Azov
 - Biysk
 - Bor
 - Bratsk
 - Chita
 - Dubna
 - Gukovo
 - Kazan
 - Kharp
 - Khimki
 - Kizhi
 - Koersk
 - Kovrov
 - Kurgan
 - Kyzyl
 - Miass
 - Mirny
 - Murom
 - Omsk
 - Orsk
 - Oryol
 - Penza
 - Perm
 - Pskov
 - Ryazan
 - Samara
 - Sarov
 - Sochi
 - Surgut
 - Syzran
 - Tambov
 - Tomsk
 - Tuapse
 - Tula
 - Tver
 - Ufa
 - Uglich
 - Vyborg

  © Rusland.nl
  Webdesign by Vizualize