Novgorod

Deze stad wordt ook wel Velikij Novgorod of Novgorod-Velikij (d.w.z. Groot Novgorod) genoemd. De stad heeft 221.018 inwoners (2005) en ligt in het noordwesten van Rusland aan de Volkhov rivier. Novgorod is de hoofdstad van de gelijknamige oblast (provincie). De stad is éen van Rusland's oudste steden. In 1478 verloor de stad haar onafhankelijkheid en werd aan de staat Moskou gekoppeld. In de 18e eeuw werd Novgorod een echte provinciestad. Echter, de oude monumenten die de stad rijk was, raakten in vergetelheid. 
 
De industrie wordt gevormd door de agrarische sector, porseleinindustrie, mest, meubels en voedsel. Ondanks het feit dat "Novgorod" letterlijk "nieuwe stad" betekent, is Novgorod-Velikij een van de oudste steden van Rusland. Novgorod werd gesticht rond 9de eeuw. In de tijd van het Rusland van Kiev (9de-11de eeuw) was Novgorod naast Kiev het tweede grote centrum van het land. Na het uiteenvallen van Rusland van Kiev, werd Novgorod in 1136 onafhankelijk. Hoewel Novgorod niet aan de zeekust lag, konden zeeschepen langs rivieren de stad eenvoudig bereiken, en heel snel werd Novgorod-Velikij grootste handelcentrum van Rusland. De hanze had er zijn meest oostelijke kantoor. 
 
In tegenstelling tot andere gebieden van Rusland, heeft Novgorod-Velikij het oude Wetsje-systeem (volksvergadering) bewaard, dat later uitgroede tot een primitieve democratie. In tegenstelling tot andere Russische steden, die door een prins (knjaz) of andere hoge adel bestuurd werden, werd Novgorod-Velikij bestuurd door gouverneur, posadnik genoemd, die door de Wetsje verkozen werd. Novgorod-Velikij was dus een soort handelsrepubliek, de enige van zijn soort in heel de Rusland. Toen kreeg deze stad ook de bijnaam "Velikij", wat letterlijk "de grote" betekent. Deze eretitel vewijst naar economische macht van de stad. Novgorod-Velikij bleef onafhankelijk van de tsaren van Moskou tot 1570, toen stad door het leger van Ivan de Verschrikkelijke veroverd werd. Sindsdien verloor stad zijn macht en unieke politieke systeem. 
 
Novgorod-Velikij is tegenwoordig een belangrijk toeristisch centrum. Men kan er Oud-Russische architectuur bewonderen, vooral het Kremlin (Detinez) uit de 11e eeuw en de Sint-Sophia kathedraal, gebouwd tussen 1045 en 1052 zijn beroemd. Er zijn ook talrijke historische en kunstmusea in stad te vinden. Het centrum van de stad staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. 

Stedentrips Rusland :
Moskou en Sint Petersburg

De leukste stedentrips naar Rusland. U kunt bij deze stedentrips naar Moskou en Sint Petersburg zelf kiezen of u de steden individueel wilt verkennen of deel wilt nemen aan een uitgebreid excursie pakket.

Groepsreizen :
Rusland, Moskou en St. Petersburg inclusief excursies

Deze geheel verzorgde reizen bieden u de mogelijkheid om onder begeleiding van deskundige en enthousiaste gidsen nader kennis te maken met de belangrijkste bezienswaardigheden van Rusland.

6-daagse Stedentrip Moskou :
Ontdekking van een bijzondere stad

Ontdek Moskou, de schitterende hoofdstad van Rusland, tijdens deze 6-daagse stedentrip. 3 dagen met indrukwekkende excursies en genoeg vrije tijd om Moskou op eigen houtje te ontdekken.

Riviercruises :
Ontdek Rusland vanaf het water

Voor wie Rusland wil leren kennen zonder gesleep met koffers en vermoeiende verplaatsingen, zijn deze riviercruises de ideale oplossing. U reist comfortabel, veilig en ontspannen.

6-daagse stedentrip Sint Petersburg :
Proef de cultuur

Een bezoek aan Tsarenstad St. Petersburg was nog nooit zo interessant. Een volledig verzorgde stedentrip inclusief 3 dagen excursies naar al het moois dat de stad te bieden heeft.

Treinreizen :
Per spoor door het indrukwekkende Rusland

Reizen door het uitgestrekte Rusland met één van deze beroemde lange afstandstreinen is één van de meest fascinerende manieren om een interessant stuk van de wereld te ontdekken.

Rusland.nl
Handige informatie en tips
 - Anapa
 - Azov
 - Biysk
 - Bor
 - Bratsk
 - Chita
 - Dubna
 - Gukovo
 - Kazan
 - Kharp
 - Khimki
 - Kizhi
 - Koersk
 - Kovrov
 - Kurgan
 - Kyzyl
 - Miass
 - Mirny
 - Murom
 - Omsk
 - Orsk
 - Oryol
 - Penza
 - Perm
 - Pskov
 - Ryazan
 - Samara
 - Sarov
 - Sochi
 - Surgut
 - Syzran
 - Tambov
 - Tomsk
 - Tuapse
 - Tula
 - Tver
 - Ufa
 - Uglich
 - Vyborg

  © Rusland.nl
  Webdesign by Vizualize