Novosibirsk

Dit is de hoofdstad van de gelijknamige regio in West-Siberië, aan de Ob, met 1,5 miljoen inw. Commercieel, industrieel en cultureel centrum van West-Siberië; rivierhaven en verkeersknooppunt (kruispunt van de Transsiberische en de Toerksiberische spoorlijnen). De industrie omvat productie van ijzer, staal en non-ferrometalen (tin), bouw van machines en motoren en vervaardiging van o.m. plastics, bouwmaterialen (betonconstructies), lederwaren en voedingsmiddelen. Ten zuiden van de stad bevindt zich een stuwmeer (1070 km2, inhoud 8,8 miljard m3) met waterkrachtcentrale. De universiteit (1959) en de West-Siberische afdeling (1978) van de Russische Academie van Wetenschappen zijn gevestigd in het nabijgelegen, speciaal voor dit doel gebouwde Akademgorodok; conservatorium (1956). Er zijn verschillende musea en theaters (o.a. een opera/ballettheater). De balletopleiding van Novosibirsk behoort tot de beste van Rusland. Het eentonige stadsbeeld wordt hier en daar onderbroken door huizen uit de tsaristische tijd. De stad werd in 1895 gesticht en heette tot 1925 Novonikolajevsk.Krasnojarsk, stad in de Russische Federatie, hoofdstad van het gelijknamige territorium, in Zuid-Siberië, in het dal van de Jenisej, met 1 miljoen inwoners.Functies


Economisch (industrieel) centrum van de omliggende regio waar uitgestrekte steenkool- en ijzerertsvoorraden worden geëxploiteerd. De zware industrie omvat hoofdzakelijk aan de mijnbouw gelieerde bedrijven, zoals ijzer- en staalfabrieken, walserijen, aluminiumfabriek en bouw van machines, spoorwegmaterieel, schepen en baggermachines; daarnaast chemische en elektrotechnische bedrijven en hout-, papier-, zijde-, leder-, kleding- en voedingsmiddelenindustrie. Overslaghaven (kruispunt Transsib-Jenisej). In de omgeving winning van hydro-elektriciteit: het stuwmeer van Krasnojarsk, met waterkrachtcentrales met een vermogen van meer dan 6000 MW, heeft een inhoud van 73,3 miljard m3 en behoort daarmee tot de grootste ter wereld. Universiteit van Krasnojarsk (1969), afdeling van de Academie der Wetenschappen, medische en pedagogische academie, vele technische instituten en opleidingen. Kunstgalerie (Oosterse en Siberische schilderkunst). Beide stadsdelen zijn door bruggen met elkaar verbonden.Geschiedenis


De stad werd in 1628 als de vesting Krasnyj gesticht; ze kwam tot ontwikkeling na de aanleg van de spoorwegen en de exploitatie van de bodemschatten in de regio sinds het begin van de jaren dertig.Bratsk, stad in de Russische Federatie, in Oost-Siberië, met 280000 inw. Hout- en visverwerkende industrieën; scheepsbouw. Voorts aluminiumindustrie. Op ca. 20 km van de stad, bij de samenvloeiing van de Oka en de Angara, ligt een stuwdam (1964), waarvan de waterkrachtcentrales met een vermogen van 4,5 miljoen kW behoren tot de krachtigste ter wereld. Het bij de aanleg ontstane Stuwmeer van Bratsk heeft een oppervlakte van ca. 5500 km2 (bij een gemiddelde diepte van ruim 32 m).Angarsk, stad in de Russische Federatie, aan de Angara, ten noordwesten van Irkoetsk, met 269000 inw. Het is een in 1940 gestichte, bijzonder snel groeiende industriestad (metallurgische, chemische en cementindustrie).Bezienswaardigheden


Bezienswaardig is o.a. het streekmuseum Krajevetsjaski, Voh 111 magistal 7 (achter het warenhuis Tsoem), het museum heeft (1( '11 11'. ling over het leven van de vroegere bewoners van Siberië, do (11 ,I 1111 denis van de stad en de flora en fauna van Siberië, met o.a. 0011 ", 11 moetskelet uit het stenen tijdperk gevonden in 1936. Een dep(1I1( 111111 van dit museum is op de Krasni prospect 23, tel. 218595, Geop( 11111 woensdag t/m zondag van 10.00-18.00 uur, gratis entree.


de Kunstgalerie, aan de Krasni prospect 5, tel. 222267/23351 b. h II bij de opening een waardevolle collectie schilderijen cadeau VIII I I,. Russisch museum in St. Petersburg en de Tretjakov kunstgalwlo 111' Moskou. In het museum zijn verschillende iconen te zien uit dl It eeuw, schilderwerken uit de 16e tot 1ge eeuw, porselein, scUlptWl'll1 een verzameling van 16 schilderijen van de Russische schilder Ni! I laas Rerikj (1874-1947) die deze bij zijn dood aan het museum na liet, Geopend: van woensdag t/m maandag van 11.00-19.00 uur.


In het gebouw dat het Kirovmuseum huisvest, Lenina oelitsa 35, W()(" I( h in 1908 de revolutionair en medebanneling van Lenin, Sergéj Mirollill '10 Kirov (1886-1934).Regionaal centrum voor Russische folklore en etnografie, Krasnl 11111 spect 5, tel. 211929/239951, geopend van maandag tot vrijdao V,II, 10.00-16.00 uur.


Het station van Novosibirsk, gebouwd in 1941. Met een beetje fanlol',I! kunt u er de contouren van een locomotief in terug vinden.


Aan de tien kilometer lange hoofdstraat Krasnij prospect bevinden 11111 enkele interessante gebouwen, o.a. de statige Trotsjanov kwl. gebouwd in traditionele Russische stijl in 1900 i.o.V de koopman Zerkll Trotsjanov. Dagelijks zijn er kerkdiensten tussen 9.00 en 17.00 uur.Oe Alexander Nevski kathedraal is de eerste van steen gebouwde kl'II, in Novosibirsk. Tegenover de kathedraal staat een woonhuis in Frall~;1 neoclassicistische stijl gebouwd door de architect Krjatsjkov. In 1937 (11' de wereldtentoonstelling in Parijs kreeg dit gebouw de gouden mednll le. Oe kleine kapel van St. Nicolaas, op de kruising van de Maxim GOI


kogo oelitsa/Krasnij prospect, is gebouwd in 1915 om twee jaar later hili 300-jarig jubileum van de Romanov-dynastie te vieren. Oe kathedra. II van de Hemelvaart, gebouwd rond 1900, heeft prachtige blauwe eli goudkleurige koepels en staat aan de Sovietskaja oelitsa 91 (nabij hd circus).


's Avonds is er de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan hol opera- en ballettheater aan de Krasni prospect, gebouwd tussen 1940/45. Het gebouw is uitgerust met een zilverkleurige koepel van zestiçj meter doorsnede, waarin een 2000 kilo zware kroonluchter hangt mei ca. 13.000 kristallen hangers. Het is het grootste operagebouw tel wereld. Het theater heeft 3000 zitplaatsen, die zoals bij een oud Grieks theater in halve cirkels zijn geplaatst. De concertzaal biedt 1000 zitplaatsen. Verder is er een traditioneel Russisch badhuis aan de Sovietskaja Oelitsa 36, dagelijks geopend behalve woensdag, van 10.00-22.00 uur. Geopend voor vrouwen op dinsdag, vrijdag en zondag en de overige dagen voor mannen.


 


Stedentrips Rusland :
Moskou en Sint Petersburg

De leukste stedentrips naar Rusland. U kunt bij deze stedentrips naar Moskou en Sint Petersburg zelf kiezen of u de steden individueel wilt verkennen of deel wilt nemen aan een uitgebreid excursie pakket.

Groepsreizen :
Rusland, Moskou en St. Petersburg inclusief excursies

Deze geheel verzorgde reizen bieden u de mogelijkheid om onder begeleiding van deskundige en enthousiaste gidsen nader kennis te maken met de belangrijkste bezienswaardigheden van Rusland.

6-daagse Stedentrip Moskou :
Ontdekking van een bijzondere stad

Ontdek Moskou, de schitterende hoofdstad van Rusland, tijdens deze 6-daagse stedentrip. 3 dagen met indrukwekkende excursies en genoeg vrije tijd om Moskou op eigen houtje te ontdekken.

Riviercruises :
Ontdek Rusland vanaf het water

Voor wie Rusland wil leren kennen zonder gesleep met koffers en vermoeiende verplaatsingen, zijn deze riviercruises de ideale oplossing. U reist comfortabel, veilig en ontspannen.

6-daagse stedentrip Sint Petersburg :
Proef de cultuur

Een bezoek aan Tsarenstad St. Petersburg was nog nooit zo interessant. Een volledig verzorgde stedentrip inclusief 3 dagen excursies naar al het moois dat de stad te bieden heeft.

Treinreizen :
Per spoor door het indrukwekkende Rusland

Reizen door het uitgestrekte Rusland met één van deze beroemde lange afstandstreinen is één van de meest fascinerende manieren om een interessant stuk van de wereld te ontdekken.

Rusland.nl
Handige informatie en tips
 - Anapa
 - Azov
 - Biysk
 - Bor
 - Bratsk
 - Chita
 - Dubna
 - Gukovo
 - Kazan
 - Kharp
 - Khimki
 - Kizhi
 - Koersk
 - Kovrov
 - Kurgan
 - Kyzyl
 - Miass
 - Mirny
 - Murom
 - Omsk
 - Orsk
 - Oryol
 - Penza
 - Perm
 - Pskov
 - Ryazan
 - Samara
 - Sarov
 - Sochi
 - Surgut
 - Syzran
 - Tambov
 - Tomsk
 - Tuapse
 - Tula
 - Tver
 - Ufa
 - Uglich
 - Vyborg

  © Rusland.nl
  Webdesign by Vizualize