Praktische informatie, Rusland G tot L

G

Gehandicapten - Rusland
In Rusland zijn geen voorzieningen voor gehandicapte mensen. Heeft u een handicap, informeer dan goed waar u allemaal naartoe gaat.

Geldzaken - Rusland
De officiële munteenheid van Rusland is de Roebel. Een Euro is ongeveer 35 Roebel. Ook worden Dollars en Euro’s geaccepteerd (deze informatie dat Dollars en Euro’s geaccepteerd worden is niet helemaal correct, omdat men lang niet in alle winkels met deze valuta kunt betalen. Indien men bijvoorbeeld een metro-kaartje wil kopen, zal men echt wel met Roebels moeten betalen!). In de grotere steden kunt u pinnen. Ook travellercheques en creditcards worden geaccepteerd.

Geografie - Rusland
Ook het landschap verschilt in vele delen van het land. Zo kom je ten westen van het Ural-gebergte naast uitgestrekte vlaktes alleen af en toe lage heuvels tegen, terwijl er langs de zuidelijke grenzen van Rusland veel bergen zijn. In Siberie vind je zowel uitgestrekte bossen als toendra's. Het land heeft veel natuurlijk bronnen zoals olie, gas, kool en mineralen, terwijl de beperkingen van klimaat, landschap en afstand enorm zijn. Maar 8% van het landoppervlak wordt gebruikt voor landbouw en nog eens 8% voor weilanden; 45% van het landoppervlak is bos en 42% overig. Hoewel Rusland het grootste land van de wereld is, is er in vele delen van het land gebrek aan goede grond en een goed klimaat voor landbouw (te koud of te droog).

In de kaukasus, in het zuid westen van rusland (nabij de grens met Georgie) ligt de hoogste berg van Rusland en tevens ook van Europa. De top van de Elbrus is 5642 meter hoog.


Gezondheid - Rusland
Het is aanbevelenswaardig om een EHBO trommel mee te nemen. Voorts wordt aangeraden om ORS (Oral Rehydration Salt) mee te nemen. Dit helpt uitdroging bij diarree te voorkomen.
Indien u medicijnen gebruikt dient u deze mee te nemen in originele verpakking. Laat uw arts een recept in het Latijn opmaken, zodat Russische apothekers ten aller tijden weten welk medicijn u gebruikt.

Godsdienst - Rusland
Zeventig jaar lang was het doel van de Communistische Partij om 'religieus bijgeloof' uit te roeien. Atheïsme werd aangemoedigd en het openlijk uitoefenen van je geloof was verboden. Alle religies werden onderdrukt, vervolgd en gemanipuleerd, zodat de communistische doelen verwezenlijkt konden worden. In die periode kwamen miljoenen om, of werden gevanggezet om hun geloof. Duizenden kerken zijn verwoest. Volgens de wet is er momenteel vrijheid van godsdienst.

De voornaamste stromingen:

Niet religieus/overig: 32,7%
Moslim: 8,7% (voornamelijk Turkse en Kaukasische volken)
Boedhisten: 0,6%, Hare Krishna 0,47%, Joden 0,4%
Shamanisten/animisten 0,8% (deze groep groeit snel)
Christendom: 56,3% (55% orthodoxen, 0,7% protestanten, 0,48% katholieken, 0,08% randgroeperingen)

H

Hoofdstad - Rusland
Moskou

I

Internet - Rusland
Rusland is nog niet voorzien van een goed netwerk van kabels. Mede hierdoor is niet overal internet te verkrijgen. In de steden zijn doorgaans internetcafés. Ook in sommige hotels kan men internetten. Binnen universiteiten heeft men over het algemeen een goede toegang tot internet.
De extinctie van Rusland is RU.

Inwoners - Rusland
In Rusland wonen naar schatting meer dan 140 miljoen mensen.

K

Kinderen - Rusland
Rusland staat erom bekend dat het erg kindvriendelijk is. Mensen zijn dol op kinderen en geven kinderen dan ook veel complimenten en zijn erg vriendelijk tegen ze. Kinderen onder de 6 jaar reizen gratis in het Openbaar vervoer.

Klimaat - Rusland
Rusland heeft over het algemeen een landklimaat, met name de centrale regio’s, maar kent eigenlijk bijna alle soorten klimaten. Alleen een tropisch klimaat komt nergens voor, terwijl het in Centraal Rusland wel warmer kan worden dan aan de evenaar. In de centrale gebieden zijn grote verschillen te noteren tussen zomer en winter, waarin vaak grote hoeveelheden sneeuw vallen. Opvallend is ook de snelle overgang van winter naar zomer en omgekeerd. Er is wel sprake van een lente en een herfst, maar die zijn in feite van korte duur. De gemiddelde temperatuur in de hoofdstad Moskou bedraagt in de warmste zomermaand juli 19°C en in de koudste wintermaand januari -9°C. In het noorden van Rusland en in Siberië heerste en poolklimaat met zeer koude, lange winters en warme, korte zomers. In de stad Irkoetsk bedraagt de gemiddelde temperatuur in januari -20,8°C en 17,9°C in juli. In het uiterste noorden van Siberië zijn minimumtemperaturen van rond de -50°C geen uitzondering. De laagste gemiddelde januaritemperatuur komt voor in Verchojansk in Oost-Siberië (-50°C), waar ook de laagste gemiddelde jaartemperatuur wordt aangetroffen (-16,1°C). In Verchojansk zijn temperaturen geneten van -69°C in de winter tot +32°C in de zomer!

In het zuiden van Rusland, rond de Zwarte Zee en in de Kaukasus, heerst een subtropisch klimaat, langs de Noordelijke IJszee een ijzig toendraklimaat. De winters zijn hier lang en extreem koud, maar tijdens de korte zomer worden temperaturen boven het vriespunt genoteerd, waarbij het kan voorkomen dat alle sneeuw smelt. De hoeveelheid neerslag neemt in het algemeen van west naar oost af, behalve aan de kust van de Grote Oceaan en in het bergland aan de grens met Mongolië. De meeste neerslag valt aan de Kaukasische kust van de Zwarte Zee, terwijl in de woestijn- en steppegebieden van Oost-Siberië veel minder regen, soms nog geen 50 mm per jaar.

In het midden van de Europese zone van de Russische Federatie bedraagt de gemiddelde jaarlijkse neerslag meestal tussen de 500 en 600 mm, en dat is minder dan in Nederland. In het binnenland valt de meeste neerslag in voorjaar en zomer, terwijl in het gebied ten oosten van de Zwarte Zee de meeste neerslag in de wintermaanden valt. In het Centraal-Aziatische deel van Rusland zijn de zomers heet en droog. De meeste regen valt hier in de lente.

Een koude valwind, de Bora, komt in de winter voor en de temperaturen blijven dan meestal ver beneden 0°C. Andere lokale winden zijn de Boeran in Zuid-Rusland en Siberië en de Poerga in Noord-Rusland. Beiden worden gekenmerkt doordat koude, continentaal polaire lucht met grote snelheid wordt verplaatst, veelal gepaard gaande met driftsneeuw.

Kranten - Rusland
Moskou times: www.themoscowtimes.com
Russian Story: www.russianstory.com
Rusland Journal: www.russiajournal.com
Pravda Rusland: http://english.pravda.ru/
St. Petersburg Times: http://www.sptimes.ru/

L

Luchthavens - Rusland
30 Grootste luchthavens van Rusland
Moskou Sheremetyevo; Moskou Domodedovo; Moskou Vnukovo; Moskou Bykovo;
St. Petersburg; Archangelsk; Nizhniy Novgorod; Novosibirsk; Krasnoyarsk; Irkutsk; Kemerovo; Chita; Omsk; Khabarovsk; Vladiwostok; Yuzhno-Sakhlinsk; Rostov na Danu Krasnodar; Stavropol; Adler/Sochi; Minerainye Vody; Samara; Kazan; Ufa; Perm; Ekatarinburg; Chelliyabinsk; Jakutsk; Petropavlovsk; Madagan; Nizhnevartovsk Kaliningrad

Luchtvaartmaatschappijen
Aerflot en KLM vliegen beiden op Rusland.


Stedentrips Rusland :
Moskou en Sint Petersburg

De leukste stedentrips naar Rusland. U kunt bij deze stedentrips naar Moskou en Sint Petersburg zelf kiezen of u de steden individueel wilt verkennen of deel wilt nemen aan een uitgebreid excursie pakket.

Groepsreizen :
Rusland, Moskou en St. Petersburg inclusief excursies

Deze geheel verzorgde reizen bieden u de mogelijkheid om onder begeleiding van deskundige en enthousiaste gidsen nader kennis te maken met de belangrijkste bezienswaardigheden van Rusland.

6-daagse Stedentrip Moskou :
Ontdekking van een bijzondere stad

Ontdek Moskou, de schitterende hoofdstad van Rusland, tijdens deze 6-daagse stedentrip. 3 dagen met indrukwekkende excursies en genoeg vrije tijd om Moskou op eigen houtje te ontdekken.

Riviercruises :
Ontdek Rusland vanaf het water

Voor wie Rusland wil leren kennen zonder gesleep met koffers en vermoeiende verplaatsingen, zijn deze riviercruises de ideale oplossing. U reist comfortabel, veilig en ontspannen.

6-daagse stedentrip Sint Petersburg :
Proef de cultuur

Een bezoek aan Tsarenstad St. Petersburg was nog nooit zo interessant. Een volledig verzorgde stedentrip inclusief 3 dagen excursies naar al het moois dat de stad te bieden heeft.

Treinreizen :
Per spoor door het indrukwekkende Rusland

Reizen door het uitgestrekte Rusland met één van deze beroemde lange afstandstreinen is één van de meest fascinerende manieren om een interessant stuk van de wereld te ontdekken.