Vervoer Moskou

De Russische hoofdstad Moskou heeft een meer dan uitstekend openbaar vervoer netwerk. U kunt zich in de stad onder meer snel en gemakkelijk verplaatsen met de metro, de trein, de tram, de bus en natuurlijk per taxi. In deze rubriek leest u meer over het openbaar vervoer van Moskou, maar ook bijvoorbeeld over hoe u moet overstappen en over het aanschaffen van kaartjes voor het openbaar vervoer.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Auto
Autorijden in Moskou is geen plezierige aangelegenheid. Hier gelden wel regels maar ze worden nauwelijks nageleefd en de corruptie onder de politie beambten en verkeersregelaars is onnoemelijk hoog. De medeweggebruikers zijn veelal onaardig, zo niet agressief en het wegdek is zeer slecht.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Trein
Moskou is goed te bereiken per trein via Parijs, Brussel en Berlijn en verschillende ander Europese steden. Bereid u voor op een lange wachttijd aan de grens aangezien hier alle wielen van de trein moeten worden vervangen door nieuwe wielen die wel op de Russische rails passen. De belangrijkste treinstations zijn: Jaroslavskij (voornamelijk binnenlandse treinen), Lenin gradskij (eindstation voor treinen uit Finland en Sint Petersburg), Rizjsjij (treinen uit het Baltisch gebied), Kievskij (treinen uit Oost-Europa), Beloroesskij (treinen uit West-Europa en Polen), Paveletskij en Koerskij (treinen uit het zuiden van Rusland en Oekraïne).

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Taxi
Voor de veiligheid van u en uw medepassagiers is het veiliger alleen officiële taxi's te nemen of te bestellen. Deze kunt u herkennen aan de gele kleur en een zwart geblokt patroon op het dak en de deur. Het beste kunt u bij uw hotel een taxi laten bestellen. Houd er rekening mee dat de chauffeurs nauwelijks Engels spreken. Probeer van tevoren een prijs af te spreken, dit voorkomt ellende achteraf.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Metro
De Metro van Moskou is het meest intensief gebruikte metronet ter wereld, waarmee dagelijks meer dan 10 miljoen mensen reizen. Het staat bekend om haar architectonische metrostations met voorbeelden van het socialistische bouwen. Het Moskouse metronet is zeer betrouwbaar, de treinstellen rijden de hele dag af en aan en altijd stipt en op tijd. De metro is onder het bewind van Stalin in het kader van de stadsvernieuwingsplannen gebouwd. Het net bestaat uit twaalf lijnen, die op drie manieren aangeduid worden: via nummers, namen en kleuren. De lijnen kruisen de stad, met uitzondering van Koltsevaja (lijn 5). Dit is een 20 kilometer lange ringlijn die alle andere lijnen met elkaar verbindt. De rijrichting van de ringlijn valt door reizigers op te maken uit de omroepstem. Een mannelijke stem kondigt de stations aan als de trein met de klok mee rijdt en een vrouwelijke stem als de trein tegen de klok in rijdt. Bij de kruisingslijnen geldt dit principe voor respectievelijk de treinen richting het stadscentrum en naar de buitenwijken. Het netwerk ligt bijna helemaal ondergronds, hoewel sommige lijnen de Moskou-rivier kruisen en lijn 1 de Jauza-rivier. Een uitzondering is ook de lijn Filjevskaja, die een lang bovengronds tracé heeft met zeven bovengrondse stations. Voorheen moest men speciale muntjes kopen voor de metro, zogenaamde жетоны (spreek uit als zjetoni). Tegenwoordig is de metro van Moskou gemoderniseerd. Nu kunnen er kaartjes worden gekocht voor één, tien of meer reizen. In de magneetstrip staat vermeld voor hoeveel reizen het kaartje geldig is. Als het kaartje door het poortje van de metro wordt gehaald, wordt achterop de dag en tijd van de reis gedrukt.

Metrolijnen:

1 Sokolnitsjeskaja (Kirovsko-Frunzenskaja), (1935),  26,2 km,  41 minuten

2 Zamoskvoretskaja (1938), 36,8 km, 50 minuten

3 Arbatsko-Pokrovskaja (1938), 18,9 km, 30 minuten

4 Filjevskaja (1958), 14,4 km, 27 minuten

5 Koltsevaja (ringlijn) (1950), 19,4 km, 29 minuten

6 Kaluzjsko-Rizjskaja (1958), 38,1 km, 58 minuten

7 Tagansko-Krasnopresnenskaja (1966), 35,9 km, 48 minuten

8 Kalininskaja (1979), 13,6 km, 17 minuten

9 Serpuchovsko-Timirjazevskaja (1983), 38,9 km, 58 minuten

10 Ljublinskaja (1995), 18,4 km, 25 minuten

11 Kachovskaja (1995), 3,5 km, 5 minuten

12 Butovskaja (Lichte metro) (2003), 5,5 km, minuten

Overstappen
Mensen die niet aan het ingewikkelde metrostelsel gewend zijn kunnen gemakkelijk in de war worden gebracht doordat de metrostations voorzien kunnen zijn van verschillende namen, namelijk een voor elke lijn. Nabij het centrum kan men bijvoorbeeld uitstappen op 4 verschillende lijnen die elk een eigen station hebben, er worden dan op de metrokaart 4 stations namen genoemd, een voor elke lijn. U moet er daarom bij het overstappen op een overstapstation de naam weten van de lijn die u wilt nemen, dan is het eenvoudig om het goede perron te vinden door de borden met daarop perechod (overstappen) te volgen met de naam van het overstap station.

Kaartjes
Een dagkaart kennen ze niet in Moskou, in plaats daarvan kunt u een kaart kopen naar het aantal ritten dat u wilt gaan gebruiken: 1, 2, 5, 10 etc. Het tarief van een enkele reis is een vast bedrag, onafhankelijk van de lengte van de rit, u kunt daarom zoveel in en uitstappen als u maar wilt en kunt dus elk station bewonderen. Een kaartje van de metro is een magneetkaart en lijkt veel op een telefoonkaart. Het beste kunt u het kopen van een kaartje in de spits vermijden aangezien de drukte bij het loket dan aanzienlijk kan zijn. De kaart werkt heel simpel: u stopt de kaart in de poortcontrole, hierop verschijnt hoeveel ritten u nog heeft, en dan kunt u door het poortje. Kinderkaartjes bestaan niet, kinderen onder de 6 reizen gratis.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bus en tram
Moskou heeft ook een uitgebreid netwerk van bussen, trams en trolleybussen. De tram is het meest traditionele vervoermiddel in Moskou en tegelijkertijd het langzaamste. Het voordeel is wel indien u geen haast heeft dat u de stad goed kunt bezichtigen. De tramhaltes zijn herkenbaar aan een transparant bord met Tp in het Cyrillisch. Een kaartje koopt u bij het instappen.

Een bus in Moskou is ideaal om grotere afstanden te overbruggen en zeker indien de bestemmingen verder af liggen van de verschillende metrostations. Een bushalte is te herkennen aan een geel bord met de Cyrillische letter A. De stadsbussen zijn geel, rood of rood wit. In het centrum van Moskou rijden weinig bussen.

De trolleybussen zijn zeer geschikt om te reizen in het centrum van Moskou. De haltes worden aangegeven met de Cyrillische letter T. De bussen zijn blauw, rood of geel van kleur. U mag zowel voor als achter in de bus instappen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vliegtuig

Diverse luchtvaartmaatschappijen vliegen op Moskou waaronder KLM, Aeroflot, Transaero, Lufthansa en SAS.

Moskou heeft vier luchthavens:

- Sjeremetjevo International Airport
Dit is de grootste en bekendste luchthaven en is gelegen op 28 km ten noordwesten van Moskou.
Website

- Domodedovo International Airport
Website

- Bykovo Airport.

- Vnukovo Airport.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Boot
Ook kunt u in Moskou boottochten maken op de rivier de Moskva, met name in de zomer, aangezien het in de winter te koud is. De boten van de Moscow river Line varen van mei tot oktober en leggen aan en af op tien verschillende punten waar u in en uit kunt stappen. Het beginpunt van de tocht ligt tegenover het station Kievskij. De boottochten voeren u langs veel bezienswaardigheden. De belangrijkste haltes zijn de universiteit van Moskou, Gorki park en het Rode plein.


Stedentrips Rusland :
Moskou en Sint Petersburg

De leukste stedentrips naar Rusland. U kunt bij deze stedentrips naar Moskou en Sint Petersburg zelf kiezen of u de steden individueel wilt verkennen of deel wilt nemen aan een uitgebreid excursie pakket.

Groepsreizen :
Rusland, Moskou en St. Petersburg inclusief excursies

Deze geheel verzorgde reizen bieden u de mogelijkheid om onder begeleiding van deskundige en enthousiaste gidsen nader kennis te maken met de belangrijkste bezienswaardigheden van Rusland.

6-daagse Stedentrip Moskou :
Ontdekking van een bijzondere stad

Ontdek Moskou, de schitterende hoofdstad van Rusland, tijdens deze 6-daagse stedentrip. 3 dagen met indrukwekkende excursies en genoeg vrije tijd om Moskou op eigen houtje te ontdekken.

Riviercruises :
Ontdek Rusland vanaf het water

Voor wie Rusland wil leren kennen zonder gesleep met koffers en vermoeiende verplaatsingen, zijn deze riviercruises de ideale oplossing. U reist comfortabel, veilig en ontspannen.

6-daagse stedentrip Sint Petersburg :
Proef de cultuur

Een bezoek aan Tsarenstad St. Petersburg was nog nooit zo interessant. Een volledig verzorgde stedentrip inclusief 3 dagen excursies naar al het moois dat de stad te bieden heeft.

Treinreizen :
Per spoor door het indrukwekkende Rusland

Reizen door het uitgestrekte Rusland met één van deze beroemde lange afstandstreinen is één van de meest fascinerende manieren om een interessant stuk van de wereld te ontdekken.