Akademgorodok

Op 25 km van Nowosibirsk, omringd door dichte wouden, ligt de stad Akademgorodok, een futuristisch centrum waar de ontwikkeling van Siberië wordt geprogrammeerd. De stad telt 100.000 inwoners en is naast Moskou, St. Petersburg en Kiev een van de vier academische kernen van de voormalige Sovjetunie. Zo'n 30.000 wetenschappers en technici uit alle disciplines proberen hier oplossingen te bedenken voor de problemen die zich aandienen bij de urbanisatie, industrialisatie en de exploitatie van bodemschatten in een ijzig klimaat. Zij bestuderen de irrigatie van droge steppen, de drainage van moerasgebieden, de ontwikkeling van gewassen die tegen het extreme klimaat bestand zijn, de mogelijkheid om met behulp van kernreactors de permafrost te laten smelten en het klimaat te beïnvloeden, de automatisering van fabrieken enz. Anderen richten zich op het verleden - zij bestuderen de talen van de oorspronkelijke bewoners, stellen woordenboeken samen en ontwikkelen lesmateriaal voor het onderwijs in de inheemse talen en dialecten.

Akademgorodok is niet alleen de stad van het intellect, maar ook een fraaie stad. De gebouwen en woonblokken liggen verspreid over een bosterrein van 10300 ha, waardoor de stad verrukkelijk stil is. De gevels vertonen een breed palet van warme en zachte kleuren, van oker en crème tot roze, van zachtgroen tot hemelsblauw. In Siberië zijn kleuren een belangrijk wapen tegen het depressieve effect van het monotone witte landschap gedurende de lange wintermaanden. Ook bloemen zijn goed voor het moreel en vanaf de eerste warme dagen staan alle Siberische steden vol met bloemen. De botanici in Akademgorodok hebben nieuwe soorten gekweekt op basis van uit de Andes geïmporteerde zaden. Desondanks bieden zelfs de nieuwste steden van Siberië vaak een onttakelde aanblik, omdat de traditionele bouwmaterialen niet bestand zijn tegen de extreme temperaturen: het beton barst, metaal en natuursteen breken, funderingen zijn overgeleverd aan de grillen van de permafrost.

In Akademgorodok is dit anders: alle materialen zijn hier zorgvuldig geselecteerd en getest. De Parelstraat is slechts aan een zijde bebouwd; tegenover de okerkleurige huizen begint de taiga met spiegelende modderpoelen en blauwgroene lariksen. De straat komt uit bij een groot en hel verlicht winkelcentrum; hier staat een van de vier bioscopen van de stad, de Moskwa, geheel uit glas en staal; een hotel van tien verdiepingen waar geleerden uit de hele wereld verblijven; en een immens groot reisbureau. Voorbij het Columbus Centrum - waar jaarlijks toernooien voor wiskundigen worden gehouden - begint de bijna 200 m brede Institutenstraat, waaraan een twintigtal gebouwen liggen voor de verschillende onderzoeksgebieden; aan het eind verrijst het imposante complex van het Instituut voor Kernfysica. Buiten het stadscentrum ligt het Gouden Ravijn, een uitgestrekt villapark voor de geleerden die hier werken.

In deze stad van het intellect - er is een Siberische Academie van Wetenschappen, 20 research-instituten die verbonden zijn met 35 andere verspreid over heel Siberië, een universiteit, een bibliotheek met 10 miljoen boeken - heeft men ook aandacht voor kunst (theaters, bioscopen, een conservatorium) en voor sport. Akademgorodok werd gebouwd aan de 'Zee van de Ob', een door een stuwdam gecreëerd kunstmatig meer, dat 's winters als ijsbaan fungeert en 's zomers vol speedboten en zeilboten is. Er zijn fraaie zandstranden, een bebost eiland met weekendhuisjes en een sportcentrum waar de academici hun fysieke conditie op peil kunnen houden.


Stedentrips Rusland :
Moskou en Sint Petersburg

De leukste stedentrips naar Rusland. U kunt bij deze stedentrips naar Moskou en Sint Petersburg zelf kiezen of u de steden individueel wilt verkennen of deel wilt nemen aan een uitgebreid excursie pakket.

Groepsreizen :
Rusland, Moskou en St. Petersburg inclusief excursies

Deze geheel verzorgde reizen bieden u de mogelijkheid om onder begeleiding van deskundige en enthousiaste gidsen nader kennis te maken met de belangrijkste bezienswaardigheden van Rusland.

6-daagse Stedentrip Moskou :
Ontdekking van een bijzondere stad

Ontdek Moskou, de schitterende hoofdstad van Rusland, tijdens deze 6-daagse stedentrip. 3 dagen met indrukwekkende excursies en genoeg vrije tijd om Moskou op eigen houtje te ontdekken.

Riviercruises :
Ontdek Rusland vanaf het water

Voor wie Rusland wil leren kennen zonder gesleep met koffers en vermoeiende verplaatsingen, zijn deze riviercruises de ideale oplossing. U reist comfortabel, veilig en ontspannen.

6-daagse stedentrip Sint Petersburg :
Proef de cultuur

Een bezoek aan Tsarenstad St. Petersburg was nog nooit zo interessant. Een volledig verzorgde stedentrip inclusief 3 dagen excursies naar al het moois dat de stad te bieden heeft.

Treinreizen :
Per spoor door het indrukwekkende Rusland

Reizen door het uitgestrekte Rusland met één van deze beroemde lange afstandstreinen is één van de meest fascinerende manieren om een interessant stuk van de wereld te ontdekken.

Rusland.nl
Handige informatie en tips
 - Anapa
 - Azov
 - Biysk
 - Bor
 - Bratsk
 - Chita
 - Dubna
 - Gukovo
 - Kazan
 - Kharp
 - Khimki
 - Kizhi
 - Koersk
 - Kovrov
 - Kurgan
 - Kyzyl
 - Miass
 - Mirny
 - Murom
 - Omsk
 - Orsk
 - Oryol
 - Penza
 - Perm
 - Pskov
 - Ryazan
 - Samara
 - Sarov
 - Sochi
 - Surgut
 - Syzran
 - Tambov
 - Tomsk
 - Tuapse
 - Tula
 - Tver
 - Ufa
 - Uglich
 - Vyborg

  © Rusland.nl
  Webdesign by Vizualize