Kaliningrad

Kaliningrad (van 1255-1946 Koningsbergen, Duits: Königsberg) is de hoofdstad van de oblast (provincie) Kaliningrad van de Russische Federatie. Het is de enige oblast van de 89 die er zijn in Rusland, die niet met de rest van Rusland is verbonden. Volgens de definitie is Kaliningrad dus een exclave binnen de EU, want de buurlanden zijn allen EU lid. Op zichzelf is deze geografische verdeling van de rest van Rusland al uniek en de oorzaak van veel moeilijkheden op sociaal en economisch vlak voor de inwoners van Kaliningrad, maar grenzend aan Litouwen en Polen is er nóg een opmerkelijk gegeven. Een inwoner van Kaliningrad die over land wil reizen naar een ander deel van Rusland moet minimaal over het grondgebied van twee landen gaan (Litouwen en Letland, Litouwen en Wit-Rusland of Polen en Wit-Rusland). Alleen met het vliegtuig of de boot kan er gesproken worden van een ‘binnenlandse’ reis.

De stad is gelegen aan de kust van de Oostzee, aan de monding van de rivier de Pregolja (Pregel) en heeft zo'n 400.000 inwoners. Het is een belangrijk verkeersknooppunt met een zeehaven en belangrijke spoor- en wegverbindingen. De luchthaven heet Chabrovo. Er is ook veel industrie: machinebouw, metallurgische en verschillende lichtere takken van industrie. De stad heeft een universiteit, musea, theaters, opera, ballet, een grote bibliotheek (Vallenrodt genaamd) en een dierentuin.In de gehele provincie (Oblast) wonen een kleine 1 miljoen mensen. De provincie heeft de grootte van Friesland, Groningen, Drente en Overijssel bijelkaar. De dichtstbijzijnde Russische stad, Pskov, ligt op een afstand van 600 kilometer van de stad Kaliningrad.

Geschiedenis
Koningsbergen (Königsberg), het vroegere Kaliningrad werd gesticht als een burcht van de Ridders van de Duitse Orde op de plek van het Oud-Pruisische dorpje Twangste in januari 1255. Het eerste fort was van hout, maar werd al in 1257 vervangen door een stenen burcht. De burcht werd vernoemd naar de Boheemse koning Ottokar Przemysl II die een bondgenoot in de onderneming was.In de jaren die volgden vestigden zich Duitse kolonisten in het gebied die zich vermengden met de oorspronkelijke Pruisische bevolking. De laatsten assimileerden en namen de Duitse taal over. Het Oud-Pruisisch, een Baltische taal net als Lets en Litouws, stierf daardoor uit. In 1286 kreeg de stad stadsrechten en hoewel de groei van de stad al snel beperkt werd door zijn eigen stadsmuren, verrezen er in het ommeland al snel andere nederzettingen. In 1300 kreeg ook het nabijgelegen Löbenicht stadsrechten.

Hoewel beide steden in principe onafhankelijk waren, vormden zij in praktijk één nederzetting en de naam Koningsbergen werd al gauw voor beide steden gezamenlijk gebruikt. In 1327 kreeg een derde nederzetting (Kneiphof) ook stadsrechten zodat het nu een soort drielingstad geworden met drie raadhuizen en drie burgemeesters. Deze merkwaardige toestand zou tot 1724 in stand blijven. In dat jaar werden de drie steden en vele erom heen gegroeide dorpen uiteindelijk verenigd tot één administratief geheel. Deze verenigde stad is de stad die Immanuel Kant 1724-1804 zijn thuis zou noemen. Deze invloedrijke filosoof zou de stad zijn hele leven maar zelden verlaten. In de tussentijd was Pruisen een belangrijke macht in Europa geworden die allengs vrijwel de gehele Noord-Duitse laagvlakte tot de Nederlandse grens zou beheersen.

In de 19e eeuw werd de stad belangrijk vergroot. Het werd een belangrijk oostelijk bastion van het Duitse Keizerrijk. Na de Eerste Wereldoorlog bleef de streek rond Koningsbergen Duits, maar Oost-Pruisen was door de Poolse Corridor gescheiden van de rest van Duitsland. In augustus 1944 werd de stad grotendeels verwoest door Brits-Amerikaanse bombardementen en op 6 april 1945 werd de stad stormenderhand door het Rode Leger ingenomen. Hiermee kwam een einde aan de lange Duitse tijd van de stad. De geallieerden besloten Pruisen voorgoed van de kaart te vegen. Het noordelijke deel met Koningsbergenkwam bij de Sovjetunie. Van de 370.000 Duitse inwoners namen de meesten de vlucht. Er waren er nog 20.000 over, maar in 1947 werd besloten die ook naar Duitsland te sturen.In 1946 werd besloten de stad om te dopen in Kaliningrad naar de Sovjetheld Michail Ivanovitsj Kalinin, hoewel deze met de stad nooit iets van doen had gehad en er al twee steden naar hem vernoemd waren (Kalinin, nu weer Tver, en Kaliningrad bij Moskou, nu Koroljov).

Na de oorlog volgde een snelle heropbouw. De stad werd van groot belang als steunpunt voor de Sovjetmacht, vooral voor de Marine. Kaliningrad was vele jaren een zogenaamde verboden stad, waar behoudens een paar 'Vriendschapsbezoeken' uit het naburige Polen zelden een buitenlander werd toegelaten. De oude stad werd niet hersteld en ondanks protest van historici werd in 1968 de burcht opgeblazen. Pas in 1991 ging de stad weer open en konden ook de Duitsers er weer eens een kijkje nemen.


Stedentrips Rusland :
Moskou en Sint Petersburg

De leukste stedentrips naar Rusland. U kunt bij deze stedentrips naar Moskou en Sint Petersburg zelf kiezen of u de steden individueel wilt verkennen of deel wilt nemen aan een uitgebreid excursie pakket.

Groepsreizen :
Rusland, Moskou en St. Petersburg inclusief excursies

Deze geheel verzorgde reizen bieden u de mogelijkheid om onder begeleiding van deskundige en enthousiaste gidsen nader kennis te maken met de belangrijkste bezienswaardigheden van Rusland.

6-daagse Stedentrip Moskou :
Ontdekking van een bijzondere stad

Ontdek Moskou, de schitterende hoofdstad van Rusland, tijdens deze 6-daagse stedentrip. 3 dagen met indrukwekkende excursies en genoeg vrije tijd om Moskou op eigen houtje te ontdekken.

Riviercruises :
Ontdek Rusland vanaf het water

Voor wie Rusland wil leren kennen zonder gesleep met koffers en vermoeiende verplaatsingen, zijn deze riviercruises de ideale oplossing. U reist comfortabel, veilig en ontspannen.

6-daagse stedentrip Sint Petersburg :
Proef de cultuur

Een bezoek aan Tsarenstad St. Petersburg was nog nooit zo interessant. Een volledig verzorgde stedentrip inclusief 3 dagen excursies naar al het moois dat de stad te bieden heeft.

Treinreizen :
Per spoor door het indrukwekkende Rusland

Reizen door het uitgestrekte Rusland met één van deze beroemde lange afstandstreinen is één van de meest fascinerende manieren om een interessant stuk van de wereld te ontdekken.

Rusland.nl
Handige informatie en tips
 - Anapa
 - Azov
 - Biysk
 - Bor
 - Bratsk
 - Chita
 - Dubna
 - Gukovo
 - Kazan
 - Kharp
 - Khimki
 - Kizhi
 - Koersk
 - Kovrov
 - Kurgan
 - Kyzyl
 - Miass
 - Mirny
 - Murom
 - Omsk
 - Orsk
 - Oryol
 - Penza
 - Perm
 - Pskov
 - Ryazan
 - Samara
 - Sarov
 - Sochi
 - Surgut
 - Syzran
 - Tambov
 - Tomsk
 - Tuapse
 - Tula
 - Tver
 - Ufa
 - Uglich
 - Vyborg

  © Rusland.nl
  Webdesign by Vizualize